Rick van Rooijen, Adviseur

Profiel

Als adviseur bied ik mijn expertise aan om samenwerkingsinitiatieven te ondersteunen die positieve veranderingen teweegbrengen. Mijn focus ligt op interorganisationele samenwerking, publiek-private partnerschappen en online gemeenschappen. Ik bied verschillende diensten aan, van het opzetten van partnerschappen tot het waarborgen van hun langdurige succes en impact.

Carrièreoverzicht

Mijn professionele loopbaan beslaat meer dan twintig jaar en omvat:

2014 – hedenAdviseur, Van Rooijen Organisatieadvies (zelfstandig)
2011 – 2014Project Consultant, Verdonck, Klooster & Associates
2009 – 2011Consultant, Verdonck, Klooster & Associates
2008 – 2008Senior Consultant, Deloitte (België)
2007 – 2008Senior Business Consultant, Atos Consulting
2004 – 2007Business Consultant, Atos Consulting

Opdrachtgevers

Ik werk samen met overheden, bedrijven en non-profitorganisaties die zich ervoor inzetten om hun samenwerkingsinspanningen te verbeteren en positieve verandering teweeg te brengen. Deze organisaties willen doorgaans:

  1. Effectieve partnerschappen ontwikkelen

    Ze willen impactvolle cross-sectorale partnerschappen ontwerpen en opzetten die diverse belanghebbenden op één lijn brengen en blijvende waarde creëren voor alle betrokken partijen.

  2. Samenwerkingsprocessen verbeteren

    Ze willen hun interne en externe samenwerking, kennisdeling en besluitvormingsprocessen verbeteren door middel van innovatieve tools en technieken.

  3. Communities activeren

    Ze streven ernaar hun online communities effectiever te betrekken en te activeren, waardoor actieve deelname en een gedeeld gevoel van doelgerichtheid onder de leden worden bevorderd.

  4. Impact beoordelen

    Ze moeten de effectiviteit van hun samenwerkingsinitiatieven meten en evalueren, om zo echte impact aan belanghebbenden te kunnen aantonen en continue verbetering te waarborgen.

  5. Duurzaam bestuur implementeren

    Ze willen flexibele maar verantwoorde bestuursstructuren ontwerpen en implementeren voor duurzame interorganisationele samenwerking.

  6. Langdurige waarde creëren

    Ze streven ernaar ervoor te zorgen dat hun partnerschappen blijvende waarde blijven leveren en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden, waardoor het potentieel van hun strategische allianties in de loop van de tijd wordt gemaximaliseerd.

Klik op een lijstitem voor meer informatie over dit item.

Diensten

Als adviseur bied ik:

  1. Ontwerp en ontwikkeling van partnerschappen

    Ik help bij het ontwerpen en ontwikkelen van effectieve partnerschappen door cross-sectorale verbindingen tot stand te brengen en doelen af te stemmen tussen diverse belanghebbenden.

  2. Implementatie en toepassing van oplossingen

    Ik implementeer en pas innovatieve digitale tools toe die samenwerking, kennisdeling en collectieve besluitvorming verbeteren.

  3. Betrokkenheid en activering van communities

    Ik ontwikkel op maat gemaakte strategieën om online communities te betrekken en te activeren, waardoor actieve deelname en een gedeeld gevoel van doelgerichtheid onder de leden worden bevorderd.

  4. Impactmeting en evaluatie

    Ik ontwerp en voer uitgebreide evaluaties uit om de effectiviteit van samenwerkingsinitiatieven te meten, waardoor continue verbetering en aantoonbare impact worden gewaarborgd.

  5. Ontwerp en implementatie van bestuursstructuren

    Ik help bij het ontwerpen van robuuste bestuursstructuren voor duurzame interorganisationele samenwerking, waarbij flexibiliteit en verantwoording in balans worden gebracht.

  6. Optimalisatie van strategische allianties

    Ik help bij het optimaliseren van bestaande allianties om ervoor te zorgen dat ze blijvende waarde blijven leveren en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden in de loop van de tijd.

Idealen

Mijn werk wordt geleid door een reeks onderling verbonden idealen die volgens mij cruciaal zijn voor positieve verandering:

  • Duurzaamheid

    Dit verwijst naar het vermogen om in de behoeften van het heden te voorzien zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Dit is van vitaal belang omdat de hulpbronnen van onze planeet eindig zijn en onze acties langdurige gevolgen hebben voor het milieu, de economie en de samenleving.

  • Gelijkheid en diversiteit

    Gelijkheid belichaamt het principe van gelijke status, rechten en kansen voor alle individuen. Diversiteit vult dit aan door de inclusie van mensen uit verschillende sociale en etnische achtergronden, evenals verschillende genders en seksuele oriëntaties te benadrukken. Deze idealen zijn essentieel voor het bevorderen van een rechtvaardige samenleving die innovatie, creativiteit en sociale cohesie aanmoedigt door middel van diverse perspectieven.

  • Gezondheid en welzijn

    Gezondheid omvat volledig fysiek, mentaal en sociaal welzijn in plaats van slechts de afwezigheid van ziekte of zwakte. Welzijn weerspiegelt het comfort, de gezondheid en het geluk van een individu. Deze factoren zijn fundamenteel voor de kwaliteit van leven van individuen en de welvaart van de samenleving.

  • Soevereiniteit

    Dit betekent het volledige recht en de macht van een bestuursorgaan om controle over zichzelf uit te oefenen zonder externe inmenging. In onze onderling verbonden wereld is het behouden van controle over kritieke hulpbronnen, besluitvormingsprocessen en digitale infrastructuur cruciaal voor zelfbeschikking.

  • Veiligheid

    Dit houdt in dat men vrij is van gevaar of bedreiging, met name met betrekking tot digitale informatie en infrastructuur. Naarmate onze wereld steeds meer gedigitaliseerd wordt, is bescherming tegen bedreigingen van vitaal belang voor het behoud van stabiliteit, vertrouwen en de integriteit van systemen.

  • Weerbaarheid en veerkracht

    Weerbaarheid en veerkracht beschrijven het vermogen om snel te herstellen van moeilijkheden en zich aan te passen aan ongunstige omstandigheden of ontwrichtende gebeurtenissen. Deze kwaliteit is essentieel in onze snel veranderende wereld.

Door deze idealen op een samenhangende manier aan te pakken, kunnen we effectievere en duurzame oplossingen creëren voor complexe uitdagingen.

Nevenproject

Naast mijn werk als adviseur heb ik epicresolutions.org ontwikkeld—een website waar individuen gemakkelijk een lijst met goede voornemens kunnen maken die aansluiten bij hun maatschappelijke rollen en de doelen die ze belangrijk vinden.

Contact

Ik sta altijd open voor contact met gelijkgestemde professionals en organisaties die gepassioneerd zijn over het benutten van samenwerking voor positieve impact. Voel je vrij om contact met me op te nemen via email of om verbinding te maken op LinkedIn of Mastodon.